بهمنظور استفاده از دیدگاهها و نظرات کارشناسان، متخصصان و صاحبنظران صنایع دستی در طراحی ناحیه تخصصی صنایع دستی شیراز، دومین نشست هماندیشی با حضور مسئولان و نمایندگانی از سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی؛ استانداری فارس؛ شرکت شهرکهای صنعتی و ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان و نیز نمایندگان تشکلهای فعال صنایع دستی استان امروز، ۲۰ آذرماه برگزار شد.
معاون صنایع سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در این نشست از طریق ارتباط ویدیوکنفرانسی با بیان اینکه ایجاد شهرکهای تخصصی و صنفی از برنامههای اولویتدار این سازمان است، گفت: راهاندازی ناحیه تخصصی صنایع دستی در شیراز نیز با توجه به مزیتهای مهم شیراز و استان فارس در بخش صنایع دستی در دستور کار قرارگرفت و فرآیندهای اجرایی آن در حال انجام است.
طهمورث لاهوتی توجه به زنجیره ارزش صنایع دستی را از مهمترین اهداف استقرار و فعالیت رشتههای مرتبط با صنایع دستی در این ناحیه تخصصی اعلام کرد و گفت: در این زمینه زونبندی و جانمایی استقرار رشتههای صنایع دستی بهگونهای انجام میشود که تکمیلکننده زنجیره تولید و ارزش باشند تا منجر به ارتقای کمیت و کیفیت محصولات شود و اقتصاد این صنایع نیز متحول شود.
وی با بیان اینکه با تشکیل کارگروهی در استان، ضمن انجام نیازسنجیها و تعیین رشتهها و گروههای مرتبط با صنایع دستی، جانمایی و زونبندیها نیز بر اساس نظر این کارگروه مشخص میشود، افزود: هرگونه تصمیمگیری در ابعاد طراحی، معماری و شهرکسازی بر اساس خرد جمعی و بهصورت گام به گام زیر نظر این کارگروه انجام خواهد شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی شرکت شهرکهای صنعتی فارس نیز بر استفاده حداکثری از دیدگاهها، نظرات تجربیات کارشناسان، متخصصان و صاحبنظران حوزه صنایع دستی در طراحی نخستین ناحیه تخصصی صنایع دستی کشور در شیراز تأکید کرد و افزود: با برپایی نشستهای هماندیشی و در این زمینه تلاش شده طراحی معماری و شهرکسازی این ناحیه بهگونهای انجام شود که ناحیهای منحصر به فرد ایجاد شود.
مهران خاکساری با اشاره به اینکه مصوبه ناحیه صنایع دستی مربوط به سال ۱۳۸۶ است، گفت: پیگیری ایجاد ناحیه تخصصی صنایع دستی از ابتدای سال گذشته در دستور کار این شرکت قرارگرفت و در این زمینه با حمایتهای ویژه استاندار فارس، معاون گردشگری و امور زیارتی استاندار، فرماندار شهرستان شیراز و نیز پیگیریها و تلاش یکی از نمایندگان مردم شهرستانهای شیراز و زرقان و همکاری ادارهکل راه و شهرسازی فارس توانستیم اراضی در شمال غرب شیراز و در نزدیکی شرکت نمایشگاههای بینالمللی فارس به مساحت حدود ۴۰ هکتار جهت ایجاد این ناحیه جانمایی و پس از اخذ استعلامات زیربنایی به تصویب شورای برنامهریزی و توسعه استان برسد.
وی با اشاره به کلنگزنی این ناحیه در دور دوم سفر ریاست جمهوری گفت: فرآیندهای اجرایی احداث این ناحیه تخصصی شتاب گرفته و اقداماتی نظیر نقشهبرداری از محدوده زمین و انجام توپوگرافی از زمین با پهباد به پایان رسیده و برآورد انجام عملیات دیوارگذاری و انتخاب مشاور به منظور طراحی و شهرسازی نیز انجام و در مرحله انتخاب پیمانکار است.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی شرکت شهرکهای صنعتی فارس افزود: ناحیه تخصصی صنایع دستی شیراز قابلیت استقرار بیش از ۳۰۰ واحد صنایع دستی در قالب غرفهها و کارگاههای تولیدی با اشتغال بالغ بر ۱۵۰۰ نفر را خواهد داشت.
خاکساری با بیان اینکه این ناحیه صنعتی علاوه بر اینکه مکانی برای تولید آثار صنایع دستی و هنری است، به بعد گردشگری و احداث تاسیسات گردشگری آن نیز توجه خواهد شد، گفت: طراحی این ناحیه به نحوی انجام میشود که در آینده به یکی از جاذبههای گردشگری شیراز تبدیل شود.
وی با تصریح اینکه عملیات اجرایی ناحیه تخصصی صنایع دستی شیراز در اراضی به مساحت حدود ۴۰ هکتار انجام میشود، افزود: این ناحیه تخصصی بهصورت فازبندی و مرحلهای در فازهای عملیاتی مختلف انجام خواهد داشت.
مدیرکل حمایت از تولید وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز در این جلسه با اشاره به ظرفیتهای موجود در استان فارس در بخش صنایع صنعتی، راهاندازی ناحیه تخصصی صنایع دستی در شیراز را گامی موثر برای اعتلای این بخش و نیز زمینهای مناسب برای حمایت بیش از پیش از هنرمندان و فعالان صنایع دستی استان اعلام کرد و گفت: این ناحیه صنعتی دارای بهترین موقعیت جغرافیایی است که میتواند شرایط بی نظیری را ایجاد کند.
محمدحسین عسکرپور با بیان اینکه ۵۲۰ هزار هنرمند صنایع دستی در کشور به فعالیت میپردازد، افزود: از این تعداد حدود ۴۸۰ هزار نفر بهصورت انفرادی و مابقی بهصورت کارگاهی به فعالیت میپردازند.
وی با اشاره به اینکه رشتههای صنایع دستی دارای تنوع بالا هستند که برخی از آنها جنبه هنری و فردی و برخی جنبه کارگروهی و فعالیت کارگاهی دارند، گفت: در راهاندازی این ناحیه تخصصی باید از فعالیتهای انفرادی کارگاهی به سمت فعالیتهای کارگاهی گروهی حرکت کنیم.
مدیرکل حمایت از تولید وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، توجه و احیای رشتهها و کارگاههای صنایع دستی که در حال زوال و فراموشی هستند را از کارکردهای دیگری برشمرد که باید در این ناحیه تخصصی مورد توجه قرار گیرد.
عسکرپور با قدردانی از سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و شرکت شهرکهای صنعتی به منظور اهتمام در راهاندازی ناحیه تخصصی صنایع دستی و بهرهگیری از خرد جمعی برای برای انجام مراحل طراحی و معماری و شهرکسازی گفت: برگزاری این نشست و نشست های قبلی نیز در همین راستا انجام تا با استفاده از تجربیات و دیدگاههای افراد خبره و صاحبنظران این حوزه بتوانیم ناحیه صنعتی متمایزی در کشور و منطقه ایجاد کنیم.
وی، بهرهگیری از معماری سنتی شیراز، استفاده از نخبگان معماری، توجه به بخش گردشگری و ایجاد تاسیسات گردشگری، توجه به ابعاد هنری و فرهنگی در طراحی و اجرا و نحوه جانمایی مناسب برای استقرار صنایع را از مهمترین مواردی برشمرد که باید در این ناحیه تخصصی مورد توجه باشد.
مدیرکل حمایت از تولید وزارت میراثفرهنگی در ادامه از آمادگی این وزارتخانه برای در نظرگرفتن بستههای حمایتی و تشویقی برای استقرار هنرمندان صنایع دستی در این ناحیه تخصصی خبر داد و گفت: در تلاشیم با تعامل و همکاری با سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران بستههای حمایتی سرمایهگذاری با رویکرد حمایت از هنر و فرهنگ ایرانی و نیز حمایت از تولیدکنندگان مشترک را تعیین کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس نیز در این نشست گفت: قرار گرفتن صنایع دستی در کنار گردشگری سبب پایداری صنایع دستی میشود.
سید موید محسننژاد بر توجه به بخشهای صنایع جانبی مکمل صنایع دستی نظیر بستهبندی، تجاریسازی و برندسازی و استقرار دفاتر تسهیلکننده صادرات در این ناحیه تخصصی تأکید کرد و گفت: ناحیه صنایع دستی میتواند بستر مناسبی برای توسعه و تکمیل زنجیره ارزش و راهاندازی خطوط تولید و تولید انبوه برخی آثار صنایع دستی را فراهم کند.
به گزارش ایسنا، ایجاد ناحیه تخصصی صنایع دستی شیراز دارای مصوبه سال ۱۳۹۶ از هیئت وزیران است که پس از ۱۶سال وقفه، در دستور کار شرکت شهرکهای صنعتی فارس قرار گرفت و با انجام مراحل مکانیابی و اخذ استعلامات و تأییدیه از کارگروه امور زیربنایی و شورای برنامهریزی توسعه استان فارس، عملیات اجرایی آن در سفر مهرماه رئیس جمهور به استان آغاز شد.
استان فارس در بخش صنایع دستی به عنوان یکی از فعالترین استانها مطرح است و جزو ۵ استان برتر در کشور شناخته میشود. از ۲۵۰ رشته صنایع دستی موجود در کشور ۱۲۰ رشته در این استان وجود دارد که از این تعداد ۸۵ رشته صنایع دستی در فارس فعال است، راهاندازی ناحیه تخصصی صنایع دستی بستر مهمی برای رشد و توسعه این بخش ایجاد میکند.
رشتههای خاتمسازی، قلمزنی، کاشی هفت رنگ، خوشنویسی، نگارگری، تذهیب، نقاشی قهوهخانهای، طراحی سنتی، گرهچینی، گچبری، آیینهکاری، میناسازی، حجاری، جواهرسازی، چرمدوزی و نقاشی روی چرم از جمله رشتههای فعال صنایع دستی در فارس است.
معاون صنایع سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران از انجام فرایندهای اجرایی و عملیاتی احداث ناحیه تخصصی صنایع دستی شیراز خبر داد.
ارسال نظرات